reka

Sprehod ob Kamniški Bistrici

Prvi pomladni dnevi in toplo sonce so na pot ob Kamniški Bistrici že privabili staro in mlado. Rekreativce sprehajalce in kolesarje. Pidite in se sprostite pod krošnjami dreves tudi vi.

Žled ob Kamniški Bistrici

Žled, ki nas je s svojo zloveščo močjo presenetil v prvi polovici februarja, tudi Kamniški Bistrici in rekreacijskim ureditvam ob njej ni prizanesel. Drevesa, ki so se lomila pod težo ledu, so blokirala nekatere dele poti, mestoma močno razredčila obvodno vegetacijo ter presvetlila poplavne gozdove. Najhuje je žled prizadel poplavni gozd pod homškim hribom, kjer je gozd praktično povsem uničen. Ostalo je le mladje. Velikih dreves, ki jih že prej ni bilo veliko, pa sedaj praktično ni več. Visoka voda je veliko lesa odnesla v strugo, kjer se nalaga ob vodnogospodarskih objektih in zmanjšuje pretok. Poplave, ki so sledile žledu pa niso prizanesle tudi najnovejšim ureditvam. Sanacijska dela, s katerimi se bo v prvi vrsti poskrbelo za varnost na poteh ob Kamniški Bistrici, so v polnem teku.

Otvoritev peš poti pod Šumberkom 17. oktober 2013

Sredi oktobra je bila v Domžalah slovesno predana v rabo prenovljena pot ob vznožju Šumberka, ki ponuja obiskovalcem nove možnosti za rekreacijo in kakovostno preživljanje prostega časa v naravi. Slavnostna prirditev je potekala ob plezalni steni ob vznožju Šumberka, na urejenem piknik prostoru ob Rači pa je potekala pogostitev. Domžalčanke in domžalčani so pot zelo hitro vzeli za svojo, o čemer priča množičen obisk prireditve ter vsakodneven množičen obisk te poti že med gradnjo.

Nekoč ozko stezico pod Šumberkom ob Kamniški Bistrici in Rači, med brvjo v Zaborštu in mostom na Podrečju, je tako zamenjala 1,6 metra široka peščena pot. Urejena sta tudi dva dostopa do vodotokov, betonski do Rače in lesen do Kamniške Bistrice. Ob urejeni plezalni steni so postavljena počivališča s preprostimi igrali (lesenimi kladami), ob Rači pa je urejen piknik prostor. Kmalu bo na vstopnem platoju ob brvi v Zaborštu točen čas kazala sončna. Investicija je bila izvedena s pomočjo evropskih sredstev.

Več o prireditvi si lahko preberete na:
Link Več o izvajanju del pa si lahko preberete na:
Link
Link

Slovesno odprtje nove brvi čez Kamniško Bistrico na Škrjančevem 8. oktober 2013

Začetek oktobra je bila slavnostna otvoritev novozgrajene brvi za pešce in kolesarje čez Kamniško Bistrico na Škrjančevem. Novi most  je pomembna pridobitev za nadaljnjo povezanost krajev na obeh straneh reke ter vsem obiskovalcem rekreacijske zelene osi ob reki omogoča prijeten oddih v zelenem zaledju reke Kamniške Bistrice.

Na poti pri novi brvi je urejeno manjše počivališče. Med potjo in reko je urejen manjši prostor za igro otrok. Na lokaciji, kjer sedaj stoji nova brv, so prej rasla številna mlada akacijeva drevesa, iz katerih se je izdelalo preprosta igrala: tri krožne postavitve stene iz vertikalnih hlodov akacije, ki tvorijo nekakšna skrivališča za igro otrok. Tem preprostim igralom se bo spomladi pridružila še večja postavitev lesene spirale, kjer bodo nameščena preprosta tolkala izdelana iz lesenih hlodov (bobni, marimbo, zvončki, zvon). Postavitev dopolnjuje tudi urejen dostop do vodotoka. Ureditev okolice nove brvi z ureditvijo dela nove poti in počivališča je bila oziroma še bo izvedena s pomočjo evropskih sredstev.

Nekaj utrinkov s slavnostne prireditve:


Število obiskov
Website counter
zelena os
zelena os
zelena os
zelena os
zelena os
Pišite nam na naslov: info@zelena-os.si
Občina Domžale, Ljubljanska 69
1230 Domžale
zelena os
zelena os
© ICRO oktober 2013; Oblikovanje in izvedba:
Profont Tatjana Fugger s.p. Zadja posodobitev marec 2015
zelena os
Pridruži se nam na:
zelena os